Vintertriatlon er triatlonsportens mer ukjente versjon på snø. Osloklubben Royal med lokomotivet Kåre Grøtta i spissen tok initiativet og holdt sporten gående her hjemme mens World Triathlon og Norges Triathlonforbund med flere klubber gradvis har engasjert seg sterkere de siste årene. For et par år siden bestemte Bergen Triatlon Events seg for å sparke i gang satsingen på World Cup i Bergen om sommeren og arrangere VM vintertriatlon i 2023 og 2025.

Gjøvik-atleten Marthe Katrine Myhre har VM-gull vintertriatlon U-23 ved siden av en lang rekke NM gull i maraton og sterke resultater i langrenn. Hun har gitt oss en god inngang til hva hun mener er essensen av vintersportens mest varierte disiplin.

« Vinter-triathlon er en unik idrett. Norge har stolte tradisjoner med flere sterke prestasjoner i både inn- og utland i en årrekke.

Idretten er stor nedover i Europa og i øst. Ulike land prioriterer denne idretten hardt og stiller alltid opp med store tropper og godt service-apparat.

Vinter-triathlon består av løp-sykkel-langrenn. Alle grener gjennomføres i skiløype og ofte i relativt korte runder. Dette gjør idretten svært publikumsvennlig.

Det er en fordel å være kondisjonssterk, ha styrke og kondisjon, samt noe teknikk. Men idretten er såpass sammensatt at flere ulike personer kan hevde seg. Ofte er det noen som er veldig gode i en gren og flyter gjennom på det.
Langrennsløpere har generelt hevdet seg godt, men også de som er gode på sykkel. De innehar en unik teknikk i sykkeldelen og henter ofte en del tid på de strekkene.

Konkurransen starter med en løpedel. Denne gjennomføres i skiløypa og her kan en møte varierende forhold. Det er en stor fordel å ha sko tilpasset underlaget. Ofte er grep et godt valg. Samtidig bør du tenke på en løsning som gjør det lett å ta på og av skoene.

Etter en skiftedel der det kreves at utstyret legges på en gitt plass etter ditt eget startnummer er det klart for sykkel.

Før du kan starte på dette strekket må festet på stroppen av sykkelhjelmen være festet, utstyret du brukte på løp satt på plass. Tenk her at du skal bruke utstyret senere i konkurransen.

Sykkeltraseen er også i skiløypa. Noen ganger er det faste og raske forhold, men det kan også forekomme svært løse løyper. Her brukes vanlig terrengsykkel med forholdsvis brede dekk. Lufttrykket er lurt å tenke på. Løse forhold krever mindre luft og større bæreflate enn harde.
Har sett flere drevne triathleter beholde løpeskoene på ved utfordrende forhold. Ofte lettere å løpe med løpesko enn sykkelsko.

Inn til skiftesone er det ikke lov å løse stroppen på sykkelhjelmen før sykkelen er plassert på din egen plass. Brytes noen regler får du tidsstraff. Derfor kan det være lurt å lese gjennom reglene og øve på forhånd. Det er mye tid å hente på effektive skifter.

Nytt strekke etter sykkel er langrenn. Igjen anbefales det å ha en lett løsning på skiskoene for å få de raskt på og av. Du har ikke tid til å knyte skolisser og trøble med tjukke votter osv. Tenk godt gjennom valg av både utstyr og tøy.

Langrennsdelen foregår også i samme løyper som løp og sykkel. Stilarten er fristil og dette strekket favoriserer de som har gått litt på ski. Etter å ha gjennomført dine kilometer med ski er det klart for å gjennomføre alle de tre grenene en runde til.

Vinter-triathlon er svært artig. Alle kan delta og alle kan hevde seg. Konkurransene bruker ofte å variere rekkefølgen på deltakerne underveis. Dette gjør det veldig åpent helt til slutten.

Høres dette spennende ut? Bli med! Test dine egne ferdigheter og ta sjansen. Dette passer alle, uansett bakgrunn.

Start allerede nå med å øve, finne utstyret og eksperimentere på dine vekslinger og strekker. Du vil raskt finne ut hva som passer deg og hvordan du vil gjøre det.

Idretten vokser og det jobbes med å få idretten med i vinter-OL.

Bli med, og vi ses på Skei. »

Hilsen fra Marthe Katrine Myhre